Lazer Yazıcılar Nelerdir?
Lazer yazıcı, bilgisayar veya diğer dijital cihazlarla bağlantılıdır. Bu bağlantı sayesinde metin, grafik ve resimleri kağıt ya da diğer baskı malzemelerine yüksek kalitede aktarım sağlar. Kullanılan lazer ışık teknolojisinden adını alır. Lazer yazıcının çalışma prensibi elektrostatik olarak yüklenmiş bir tambur üzerine lazer ışığının yardımıyla görüntünün yüklenmesi ve daha sonrasında toner adı verilen toz benzeri toner partiküllerinin bu görüntüyü tutması şeklindedir.
İçindekiler
Lazer Yazıcı Nasıl Çalışır?
Lazer yazıcıların baskı işlem sırası; veri hazırlama, elektronik kontrol ünitesi, lazer ışığı kullanma, tambur üzerine görüntü yüklemesi, toner partikülleri uygulanması, kağıt veya baskı malzemesi, baskı tamamlama şeklindedir. Bu işlemler şu şekilde gerçekleşir:
- Veri hazırlama; baskı işleminde ilk olarak bilgisayar ya da diğer dijital cihazlardan gelen veri hazırlanır. Bu veri; metin, grafik, resim veya herhangi bir görüntü olabilir. Yazılım, bu veriyi sayfa düzenine uyarlar ve baskı işlemi için gerekli bilgileri oluşturur.
- Elektronik kontrol ünitesi; yazıcının elektronik kontrol ünitesine veriler gönderilir. Baskı işlemini yönetir, veriyi çözer ve yazıcıya talimatları iletir. Bu sayede baskı işlemi başlar.
- Lazer ışığı kullanma; lazer baskı kafası yazıcının içindedir. Lazer baskı kafasında görüntü çizilme talimatını elektronik kontrol ünitesi verir. Böylece lazer belirlenen görüntüyü çizer.
- Tambur üzerine görüntü yüklemesi; lazer tarafından çizilen görüntüyü yazıcının içindeki tambur alır. Tambur, elektrostatik olarak yüklenmiş bir yüzeydir. Lazer tarafından çizilen görüntüyü yükler.
- Toner partikülleri uygulanması; toner olarak adlandırılan ince toz benzeri mürekkep partikülleri ile görüntüyü taşıyan tambur kaplanır. Toner partikülleri tamburun üzerindeki görüntüye elektriksel yükler sayesinde yapışır.
- Kağıt veya baskı malzemesi; kağıt veya diğer baskı malzemesi, tamburun üzerinden geçer. Bu geçişte ısınan bir tambur veya fiksatör ünitesi tarafından üzerindeki toner partikülleri üzerine sabitlenir. Bu, kalıcı bir baskının oluşmasını sağlar.
- Baskı tamamlama; kağıt veya baskı malzemesi yazıcının çıkış tepsisine yönlendirilir ve kullanıcı baskıyı alır.
Lazer Yazıcı Avantajları Nelerdir?
Lazer yazıcı avantajları lazer yazıcıların birçok kullanıcı için popüler bir baskı seçeneği olmasının sebebidir. Lazer yazıcı avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Yüksek baskı hızı,
- Yüksek baskı kalitesi,
- Düşük maliyetli sayfa başı baskı,
- Kesintisiz baskı imkanı,
- Daha uygun birim maliyet avantajı ,
- Dayanıklılık,
- İş ortamına uygunluk,
- Kesintisiz ağ baskısı,
- Daha hızlı ilk sayfa baskısı,
- Geniş kağıt destek aralığı,
- Çevre dostu
Lazer Yazıcıların Kullanım Alanları Nedir?
Lazer yazıcılar birden fazla kullanım alanına sahiptir. Birçok farklı sektör ve ihtiyaç için kullanılır. Lazer yazıcıların kullanım alanları; ofis ortamında belge, rapor baskısı ve paylaşımı için, evde metin belge ödevleri için, proje sunumları için, profesyonel grafik tasarım, fatura, fiş, etiket ve barkodlar gibi ticaret belgelerinin basımı için kullanılır. Ayrıca; inşaat ve mühendislik alanlarında harita çizimi için, profesyonel fotoğrafçılarda yüksek kalite baskı için, sağlık alanında hasta kayıt formları, raporlar ve etiketler gibi sağlık belgelerini basmak için lazer yazıcılar kullanılır.